TOPRAK TİPLERİ
TOPRAKLAR, MİNERAL VE ORGANİK OLARA 2 TİPE AYRILMAKTADIRLAR. YIPRANMIŞ KAYALARDAN ELDE EDİLEN MİNERAL TOPRAKLAR, PARÇACIKLARIN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE SINIFLANDIRILMAKTADIRLAR;
KİLLİ TOPRAKLAR: PARÇACIKLARI KÜÇÜK VE ASLINDA ÇOK VERİMLİDİRLER. ANCAK SU TUTMA KAPASİTELERİ AŞIRI FAZLA OLDUĞU İÇİN, AĞIR TOPRAK OLARAK GÖRÜLMEKTEDİRLER.ÇÜNKÜ AŞIRI SU BİTKİ KÖKLERİ İÇİN ZARARLI OLABİLMEKTEDİR.
SİLTLİ TOPRAKLAR: KİLLİ TOPRAKLAR GİBİ SU TUTMA KABİLİYETİ OLAN VE ORTA DERECEDE VERİMLİ SAYILAN TOPRAKLARDIR.
KİREÇLİ TOPRAKLAR: DRENAJ SIKINTISI OLMAYAN, ORTA VERİMLİ, ALKALİ TOPRAKLARDIR.
KUMLU TOPRAKLAR: KİLLİ TOPRAKLAR GİBİ KÜÇÜK PARÇACIKLAR İÇEREBİLİR. OLDUKÇA HAFİF VE DRENAJ SIKINTISI OLMAYAN TOPRAKLARDIR. ANCAK BESİN MADDELERİ SUYLA KOLAYCA SÜZÜLEBİLDİĞİ İÇİN, BİTKİLER İÇİN VERİMLİ SAYILMAMAKTADIRLAR.
TINLI TOPRAKLAR: EN İYİ MİNAREL TOPRAKLARDIR. PARÇACIKLAR ARASINDA DENGELİ BİR KARIŞIM VARDIR. YÜKSEK VERİM, NEM TUTMA VE DRENAJ BAKIMINDAN EN İYİ TOPRAKLARDIR.
ORGANİK TOPRAKLAR: BUNLARIN ÖZELLİĞİ, TURBA İÇERMELERİDİR. ORGANİK MADDELERİN ÇÜRÜMESİYLE OLUŞTUKLARI İÇİN BESİN MADDESİNCE YETERSİZDİR. BU TOPRAKLAR, ASİT YAŞAMI SEVEN BİTKİLER İÇİN UYGUNDUR. TURBA YERİNE, YAPRAK KALINTILARI VE HİNDİSTAN CEVİZİ LİFİ DE KULLANILABİLMEKTEDİR.